5-6-7 april 2024 - IJsspeedway Heerenveen

Tickets

Igor Kononov wint IJsspeedway GP3 in Almaty!

Nieuwsbericht Geplaatst op zondag 21 februari 2016 om 05:46 Geplaatst op 21.02.2016 om 05:46

In het Kazakse Almaty stond gisteravond de derde IJsspeedway Grand Prix op de kalender. Na het WK voor de teams hebben de meeste rijders hun spullen overgeladen in een vrachtwagen, en zijn daarna per vliegtuig ook naar Almaty gereisd.

Pas sinds vorig jaar worden er weer ijsspeedway wedstrijden gereden in het Medeu stadion, hoog in de bergen van Kazachstan. Dit betekend aanpassen voor de rijders want er wordt gereden op zo’n 1600 meter boven de zeespiegel. Hierdoor leveren de motoren flink vermogen in, en dit was ook duidelijk te zien. Ook het harde ijs zorgde voor ongemak waardoor er van spannende wedstrijden nauwelijks sprake was.

Wat niet anders was dan anders was de Russische dominantie tijdens de wedstrijden. In de finale stonden zoals altijd weer vier Russen, al had het niet veel gescheeld of ook Franky Zorn was doorgedrongen tot de top vier. Zorn kon goed volgen tijdens zijn halve finale, maar helaas zat er niet meer in dan een derde plek.

Ook in deze halve finale stond Zorn zijn protegé, Manfred Seifter. De jonge Oostenrijker rijdt zijn eerste seizoen op het hoogste niveau van de ijsspeedway sport, en gooit sinds de eerste GP hoge ogen. Tijdens GP3 wist hij met acht punten zich voor het eerst te plaatsen voor de halve finales. In de voorseries wist hij zelfs Zorn even te snel af te zijn, en de heat te winnen.

Verassend in de halve finale zagen we veteraan Stefan Svensson. De Zweed scoorde maar liefst 10 punten tijdens de voorseries. Maar ook het resultaat van zijn landgenoten was prima in orde, zo mistte Ove Ledstrom net de kwalificatie voor de halve finales maar hij wist wel net als Seifter acht punten op zijn conto bij te schrijven.

De wedstrijd zelf was er een met geduld, in totaal hadden ze een ruime vier uur nodig om de 23 heats te rijden. Oorzaken waren onder andere een groot aantal crashes, en ook het niet goed functioneren van de startinstallatie. Het startlint ging bijvoorbeeld vaak niet gelijk omhoog waardoor rijders bleven haken in een nogal sterk elastiek.

Zo ging tijdens de eerste heat een paal van de installatie tegen de vlakte nadat Igor Kononov verstrikt raakte in het elastiek. Dit ongemak deerde de Rus echter niet want hij wist de GP op zijn naam te schrijven. Tijdens deze finale zagen we eindelijk een echt spannende race waar alle vier rijders op een paar meter verschil met elkaar duelleerden.

Een dolgelukkige Kononov stond met 19 punten op het hoogste treetje, gevolgd door zijn landgenoten Daniil Ivanov en Dmitry Khomitsevich. In de laatste bocht ging het nog bijna helemaal mis voor Khomitsevich toen hij de controle haast verloor. Toch wist hij Dmitry Koltakov nog net voor te blijven. Voor de tussenstand maakt het vrij weinig uit want beide heren scoorden 16 punten.

In deze tussenstand worden de eerste zes plekken belegd door de Russische delegatie. Koltakov staat ondanks zijn vierde plek toch nog aan de leiding en heeft zeven punten voorsprong op de winnaar van GP3, Kononov. Khomitsevich volgt op twee puntjes afstand, en Ivanov heeft nog een puntje minder. Het kampioenschap gaat vandaag verder met de vierde GP.

De volledige uitslag is terug te lezen via onze LIVE uitslagen pagina.