Jasper Iwema herpakt zich met sterke tweede plek in Weissenbach

Nieuwsbericht Geplaatst op maandag 21 januari 2019 om 19:00 Geplaatst op 21.01.2019 om 19:00

Na de dramatische WK IJsspeedway kwalificatie in Finland heeft Jasper Iwema zich uitstekend herpakt tijdens de Internationale ijsspeedway wedstrijd van Weissenbach. Zoals elk jaar is de organisatie aldaar een van de weinige clubs die een echte open natuur ijsspeedway wedstrijd kan organiseren. Ook dit jaar was alles weer tot in de puntjes verzorgd, en zagen zo'n 500 man spannende wedstrijden.

Enkele toprijders ontbreken waardoor we een erg aan elkaar gewaagd rijdersveld zagen. Franky Zorn moest namelijk in Rusland voor zijn team aan de bak, Hans Weber had dezelfde opdracht maar dan voor zijn Zweedse team. Geheel tegen de verwachting in wist Luca Bauer ongeslagen de wedstrijd te winnen. Vijf heats wist Bauer junior te winnen, en was ook in de finale de sterkste.

Iwema reed een sterke wedstrijd, en liet na 20 heats racen in totaal slechts twee puntjes liggen. Tijdens de laatste voorserie vond alvast de 'vorentscheidung' plaats waarbij de beste rijders, op Bauer junior na, zich troffen. Deze heat was ook de beslissende heat voor de verdeling van de finale plekken. Alle vier de mannen, Iwema, Markus Jell, Gunther Bauer en Charly Ebener behaalden na vier heats elk 11 punten.

Jell wist deze heat te winnen voor een sterk rijdende Iwema die de motorfiets in de eerste bocht bijna kwijtraakte. In Weissenbach zagen we een hele andere Iwema als in Finland, met een behoorlijk stukje meer vechtlust. Bauer senior plaatste zich als laatste voor de finale heat. WK rijder Charly Ebner sloot de wedstrijd af met de vijfde plek, maar nam tijdens de laatste heat ook niet meer het risico.

In de finale was het aanvankelijk Jell die er met de leiding vandoor ging maar werd in de tweede ronde in gehaald door de 'kleine' Bauer. Voor de tweede plek werd nog hard gestreden tussen Jell en Iwema, en pas op de finishlijn beslist in het voordeel van Iwema. Jell pakte hierdoor het laatste podium plekje. De 'grote' Bauer reed rustig de finale uit zonder kansen op het podium.

Naast Iwema zagen we nog twee Nederlanders op het Oostenrijkse soft-ijs. Simon Reitsma behaalde een uitstekende zesde plek, al had er nog veel meer in gezeten. Het startten ging Reitsma voorbeeldig, en hij wist zelfs nog een tijdje voor de Bauer familie te rijden tijdens heat 15. Het broertje van Bart Schaap, Niek, maakte in Weissenbach zijn debuut, welke hij eerst niet meer zal vergeten. Schaap behaalde in totaal zes punten en werd hiermee netjes 10de, met een mooie overwinning tijdens zijn laatste heat.