5-6-7 april 2024 - IJsspeedway Heerenveen

Tickets

Hummel en Meijerink op het podium tijdens EK Grasbaan Finale in Tayac!

Nieuwsbericht Geplaatst op zondag 2 augustus 2020 om 17:10 Geplaatst op 02.08.2020 om 17:10

Romano Hummel en Dave Meijerink zijn gisteravond beide op het podium gekomen tijdens de Finale van het EK Grasbaan in Tayac. Thuis favoriet Mathieu Tressarieu won volgens verwachting de wedstrijd, en liet over de gehele wedstrijd slechts een puntje liggen tegen zijn landgenoot Gaetan Stella.

Voor de meeste van de mannen was het de eerste keer dat ze weer op wedstrijdbasis op de grasbaan motor zaten, en kregen in Tayac gelijk een mooie uitdaging voor hun kiezen. Door de kleine speedway-achtige baan zagen we vrijwel tijdens elke heat veel actie en spanning, vooral doordat er met zes rijders in de baan gereden werd.

Dat we in deze tijd nog een EK Finale in de grasbaan mochten zien was toch wel heel bijzonder. De lokale organisatie had alles uit de kast gehaald om te mogen organiseren, en mochten tot 5000 toeschouwers ontvangen. Het mondkapje werd verplicht ingevoerd, en op diverse plekken was desinfectie mogelijk. Daarnaast waren er vele looproutes om het directe contact te voorkomen.

Na de 12 kwalificatie heats stonden zowel Hummel als Meijerink in de top vier, wat betekende dat beide mannen gelijk in de A-finale mochten starten. Tijdens het EK Grasbaan format plaatsen namelijk de nummer 1 en 2 uit de B-finale zich daarna alsnog voor de A-finale heat. Dat beide mannen dit resultaat hadden behaald had niemand verwacht na het begin van de race.

Meijerink begon de wedstrijd gelijk al hoopgeven, maar crashde in de laatste ronde van zijn eerste heat. Een aanvaring met de airfence zorgde voor een nul-score voor Meijerink, en een flinke deuk zijn zelfvertrouwen. Toch wist de snelle man uit Schuinesloot zich te herpakken en zijn volgende heat gelijk magistraal te winnen. In zijn twee opvolgende heats noteerde hij nog eens tweemaal een tweede plek.

Ook Hummel liet dure punten liggen door in zijn tweede heat een uitval te noteren nadat hij met brandstof problemen moest afhaken. Tijdens deze heat kwam hij nog even weer terug, maar zette een ronde later toch de motor aan de kant. Hummel won vervolgens sterk zijn derde en vier heat, en ging als tweede de A-finale in.

In de grote A-finale was het Tressarieu die gelijk de leiding pakte, maar het flink moeilijk werd gemaakt door Meijerink. Daarnaast was het ook nog Hummel die het beide heren moeilijk maakte. In de derde ronde ging Meijerink bijna voorbij aan Tressarieu, maar kon dit helaas niet doorzetten. In de laatste ronde ging Hummel zijn landgenoot voorbij en pakte hiermee de tweede plek.

Na de finale volgde de grote ontlading, en beide Nederlanders vlogen elkaar in de armen. Dat we na het moelijke begin van de wedstrijd nog twee Nederlanders op het podium zagen was de kers op de taart van een fantastische avond racen. Naast Hummel en Meijerink kwam ook Theo Pijper in actie. Pijper had een minder sterke dag, en sloot zijn wedstrijd af met een overwinning in de C-finale.