5-6-7 april 2024 - IJsspeedway Heerenveen

Tickets

Lukas Hutla verassende winnaar Roelof Thijs Bokaal 2018

Nieuwsbericht Geplaatst op zaterdag 7 april 2018 om 10:34 Geplaatst op 07.04.2018 om 10:34

De Roelof Thijs Bokaal ijsspeedway wedstrijd is gisteravond gewonnen door de Tsjechische ijsracer Lukas Hutla. In een dramatische finale, die herstart moest worden, won de Tsjech nadat aanvankelijk Jonas Andersson uit Zweden er vandoor ging. Andersson werd uiteindelijk tweede, al scheelde het op de meet niet heel veel met de nummer drie, Charly Ebner.

Voor Hutla kon het seizoen niet beter eindigen. De Tsjech reed het hele seizoen al erg sterk, en wist onlangs in Zweden ook al een overwinning te pakken. ‘Vijfmaal heb ik de B-finale gereden tijdens de Roelof Thijs bokaal, en vandaag voor het eerst de finale’ vertelde Hutla. ‘Ik reed vandaag zonder enkele spanning, en wou alleen maar plezier hebben’. Een prima tactiek van de Tsjech die zich mag toevoegen aan de prestigieuze lijst van winnaars.

Tijdens de eerste start van de finale ging het mis toen Rene Stellingwerf de grip verloor en de strobalen in ging. Stellingwerf werd pas afgelopen maandag opgeroepen nadat Max Niedermaier zich had afgemeld. Een uitgelegen kans voor Stellingwerf om zich nog eens op het Nederlandse ijs te tonen, en hoe! 'Helaas wou ik in de finale iets te veel, en verloor de grip, er was geen houden meer aan.' aldus, ondanks crash, tevreden Stellingwerf in het rennerskwartier.

Niet alleen voor Stellingwerf verliep de wedstrijd zeer voorspoedig. Jimmy Tuinstra reed een erg sterke wedstrijd en wist tot aan de halve finales te komen. Helaas voor Tuinstra junior ging het starten niet altijd even soepel, en bleef hij tijdens de halve finale staan waardoor het een gelopen strijd was. Tuinstra werd uiteindelijk zevende in de daguitslag.

Van Jasper Iwema werd natuurlijk heel veel verwacht, maar hij kon dit niet helemaal waar maken. Vanwege een mechanisch probleem viel hij een keer uit, en kwam hij in een zware knockout heat terecht. Tijdens deze heat probeerde hij van alles, maar kon niet van de derde plek naar voren komen. Voor Iwema zat er niet meer in dan een gedeeld negende/tiende plek, en hij mag zich vanavond tijdens het WK nogmaals bewijzen.

Bart Schaap en Simon Reitsma reden een prima wedstrijd en eindigden op een gedeeld 11de/12de plek. Reitsma kende overigens een bewogen wedstrijd met twee crashes, inclusief een zeer zware tijdens de negende heat van de wedstrijd. Reitsma reed een defensieve binnenlijn en de Duitser Sebastian Gegenbauer probeerde binnendoor te steken. Hier was echter geen ruimte en beide heren gingen richting de strobalen. De daaropvolgende Jo Seatre kon ze niet meer ontwijken en crashte vol in ze.

Reitsma kon ter voet weer terug naar het rennerskwartier, de andere heren per brancard. Saetre moest uiteindelijk naar het ziekenhuis met een gebroken been. Vanavond gaat om 19:00 het ijsspeedway spektakel verder met de negende WK ronde, en zullen we waarschijnlijk Dmitry Koltakov vervroegd gekroond zien worden als Wereldkampioen vanwege de voorsprong in die hij nu al heeft.